tirsdag 4. oktober 2016

Innlegg nr. 4: Hyllevandring på Tromsø Bibliotek

Tirsdag 27. september kl 18.00 var jeg på hyllevandring ved Tromsø bibliotek og byarkiv.
De kunne reklamere med følgende tekst på sin facebook-event:

"Alle kjenner til Nansen og Amundsen og deres bedrifter. Men bak de berømte polarfarerne stod andre som ettertiden ikke vet så mye om. Uten deres innsats ville polarhistorien sett annerledes ut. Med bibliotekar Ragnhild Bekkelund"

Jeg trodde kanskje at hyllevandring betydde at man skulle vandre mellom hyllene og få fortalt historier og anekdoter underveis, men vi ble i stedet ledet inn på et rom til høyre for skranken på biblioteket (lokalene til Tromsø byarkiv) der hele foredraget skulle vise seg å holde sted.

Vi fikk høre om to av de kanskje mindre kjente skikkelsene fra miljøet rundt de store polfarerne. Bibliotekar Ragnhild fortalte først om kokken Adolf Henrik Lindstrøm (1866-1939) som hadde vært med både Otto Sverdrup på hans "Fram"-ekspedisjon, men ikke minst sammen med Amundsen både gjennom nordøstpassasjen med "Gjøa" og på den store sydpolekspedisjonen. Lindstrøm hadde vært godt likt og var nok en medvirkende årsak til at ekspedisjonene gikk så godt som de gjorde. Selv om kunnskapen om ernæring ikke var stor på den tiden, brukte han sin kunnskap og erfaring til å lage så variert og næringsrik kost som mulig.

Deretter fikk vi høre om kona til Helmer Hanssen (1870-1956), Kristine Augusta Josefine Berg (1876–1963). Hanssen var en av Amundsens mest trofaste menn til tross for sitt noe vanskelige temperament. Han hadde helt tydelig ishavsblod i årene og hadde ikke ro på seg til å være hjemme i lange perioder om gangen. Hjemme satt Kristine alene tilbake med en stadig voksende ungeflokk, det kan nok ikke ha vært enkelt. Helmer skal ha vært både drikkfeldig og brukte penger han ikke hadde de få gangene han var hjemme.

Foredraget varte i en god time og jeg syntes det var veldig interessant. Ragnhild fortalte med god innlevelse og nesten uten manus. I alt vel verdt turen!

P.S.: Ragnhild skal holde samme hyllevandring en gang til denne høsten, nemlig 8. november. Samme tid og sted som forrige gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar