torsdag 13. oktober 2016
Utstillingsanmeldelse, Roald Dahl 100 år på UB, KS
Utstillingen tar for seg Roald Dahl, en Engelsk forfatter med norske foreldre. Utstillingen består av to glassmontere med både kjente og ukjente bøker fra Dahls forfatterskap.
2. Hvorfor er den der, relevans?
Dahl hadde blitt 100 år i år (13. september).
3. Hva er gjort bra, hva kunne blitt gjort annerledes?
Utstillingen trekker frem både kjente og ukjente bøker av Roald Dahl. Utstillingen er forholdsvis enkel. Den består av to glassmontere med både kjente og ukjente bøker fra Dahls forfatterskap. Bøkene er både på norsk og engelsk. De to montrene er forholdsvis symmetrisk satt opp, selv om innholdet er forskjellig. I den ene monteren er de to bøkene som senest er adaptert til film, nemlig BFG og Charlie and the chocolate factory sammen med noen blomster og omslaget til en bok som kommer ut i forbindelse med jubileet. På hyllene under er det noen av voksenbøkene Dahl har skrevet, noe han kanskje ikke er like kjent for. I den andre monteren er fokuset på barnebøkene illustrert av Quentin Blake sammen med en kort bibliografi. Utstillingen er dessverre svært dårlig opplyst, man må nesten vite at den er der for å se den. Det burde kanskje vært opplyst om hvor man kunne finne flere bøker av forfatteren. Glassmontrene gjør at brukeren kan føle seg noe avstengt eller utestengt og dermed lite involvert i selve utstillingen.
4. Hva er nytten med utstillingen for den besøkende? Utstillingen trekker frem at Roald Dahl fyller 100 år og kan vekke nysgjerrigheten til enkelte lesere, eller minne andre på at han er en forfatter som burde leses! Fint at de også tar med noen av de mer ukjente bøkene Dahl har skrevet.
tirsdag 4. oktober 2016
Innlegg nr. 4: Hyllevandring på Tromsø Bibliotek
Tirsdag 27. september kl 18.00 var jeg på hyllevandring ved Tromsø bibliotek og byarkiv.
De kunne reklamere med følgende tekst på sin facebook-event:
"Alle kjenner til Nansen og Amundsen og deres bedrifter. Men bak de berømte polarfarerne stod andre som ettertiden ikke vet så mye om. Uten deres innsats ville polarhistorien sett annerledes ut. Med bibliotekar Ragnhild Bekkelund"
Jeg trodde kanskje at hyllevandring betydde at man skulle vandre mellom hyllene og få fortalt historier og anekdoter underveis, men vi ble i stedet ledet inn på et rom til høyre for skranken på biblioteket (lokalene til Tromsø byarkiv) der hele foredraget skulle vise seg å holde sted.
Vi fikk høre om to av de kanskje mindre kjente skikkelsene fra miljøet rundt de store polfarerne. Bibliotekar Ragnhild fortalte først om kokken Adolf Henrik Lindstrøm (1866-1939) som hadde vært med både Otto Sverdrup på hans "Fram"-ekspedisjon, men ikke minst sammen med Amundsen både gjennom nordøstpassasjen med "Gjøa" og på den store sydpolekspedisjonen. Lindstrøm hadde vært godt likt og var nok en medvirkende årsak til at ekspedisjonene gikk så godt som de gjorde. Selv om kunnskapen om ernæring ikke var stor på den tiden, brukte han sin kunnskap og erfaring til å lage så variert og næringsrik kost som mulig.
Deretter fikk vi høre om kona til Helmer Hanssen (1870-1956), Kristine Augusta Josefine Berg (1876–1963). Hanssen var en av Amundsens mest trofaste menn til tross for sitt noe vanskelige temperament. Han hadde helt tydelig ishavsblod i årene og hadde ikke ro på seg til å være hjemme i lange perioder om gangen. Hjemme satt Kristine alene tilbake med en stadig voksende ungeflokk, det kan nok ikke ha vært enkelt. Helmer skal ha vært både drikkfeldig og brukte penger han ikke hadde de få gangene han var hjemme.
Foredraget varte i en god time og jeg syntes det var veldig interessant. Ragnhild fortalte med god innlevelse og nesten uten manus. I alt vel verdt turen!
P.S.: Ragnhild skal holde samme hyllevandring en gang til denne høsten, nemlig 8. november. Samme tid og sted som forrige gang.